contact
News
Grote behoefte aan leefstijlcoaches

GECOMBINEERDE LEEFSTIJLINTERVENTIE GROEIT LANGZAAM
De registratie van leefstijlcoaches in het AGB-register komt maar traag op gang. Vanaf 1 januari 2019 wordt gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) gericht op gedragsverandering en gewichtsverlies vergoed vanuit de basisverzekering. Aan het begin van januari 2019 hebben 293 zorgverleners zich geregistreerd als leefstijlcoach. 


Aangepaste levensstijl als medicijn
Een professional die de GLI gaat aanbieden en daarvoor een vergoeding wil ontvangen van de zorgverzekeraars, moet zich registreren in het AGB-register van Vektis. Dit geldt voor nieuwe zorgaanbieders die alleen gecombineerde leefstijlinterventie aanbieden en ook voor zorgaanbieders die al geregistreerd zijn in het AGB-register (zoals fysiotherapeuten, oefentherapeuten, diëtisten en samenwerkingsverbanden) en die vanaf 1 januari 2019 ook gecombineerde leefstijlinterventie mogen aanbieden. Aanbieders volgen voor GLI een erkende opleiding. Naast een inschrijving in een kwaliteitsregister hebben zij ook een licentie nodig voor 1 van de 3 GLI-leefstijlprogramma's.

De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is gericht op gedragsverandering en gewichtsverlies en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De helft van alle volwassen Nederlanders heeft last van overgewicht of obesitas. Vaak hebben chronische aandoeningen, zoals diabetes, een direct of indirect verband met zwaarlijvigheid. Chronische aandoeningen zijn te behandelen met medicijnen of met het aanpassen van de levensstijl. Een aangepaste levensstijl als medicijn dus.

Wout Adema, directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland: “Ook zorgverzekeraars zijn verheugd dat we nu een start kunnen maken met het ondersteunen van deze groep mensen, waarvan we weten dat overgewicht een grote impact op hun leven en gezondheid heeft. Het aanbod van leefstijlcoaches moet nog groeien en we zetten ons als zorgverzekeraars in om de GLI zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor iedereen die hiervoor in aanmerking komt.” 

Tamara de Weijer is voorzitter bij Arts en Leefstijl: “Dit is de eerste keer dat op deze schaal adviezen over voeding en leefstijl worden vergoed vanuit de basisverzekering. Een belangrijk en krachtig signaal van de overheid dat ze behandeling op basis van leefstijl in plaats van met medicijnen belangrijk vinden. De GLI-programma's richten zich op het tegengaan van obesitas en overgewicht met risicofactoren zoals diabetes, hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk en hoog cholesterol en artrose. Wij zien dit als een startpunt, een 1.0 versie. Gaandeweg zal GLI verder doorontwikkeld worden, maar dit is een mooi begin.”

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
contact
online afspraak
manage your lifestyle
partners
b2b